
Φρέσκα Λαχανικά Ποιότητας
ΣΠΑΝΑΚΙ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Τα φύλλα του σπανακιού πρέπει να είναι καθαρά με έντονο πράσινο χρώμα - γεμάτα φρεσκάδα.
Υγεία :
21 Θερμίδες / 100 γρ. ωμό σπανάκι και 30 Θερμίδες / 100 γρ. μαγειρεμένο. Μια πολύ καλή πηγή σε ίνες, Βιταμίνη Α, C και Β2 όπως και σε σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνες, κάλιο και φολικό οξύ.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε Δέματα των 8 - 10 κιλών αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Αποθήκευση :
Άριστη θερμοκρασία διατήρησης 1 – 3 Κελσίου, με υγρασία 90 – 95%.
Διαθεσιμότητα προϊόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
80% |
80% |
100% |
100% |
100% |
30% |
0% |
0% |
40% |
100% |
100% |
100% |
Σταμναγκάθι ή Ραδίκι του βράχου ή Αλιφώνι (Cichοrium Spinosun)
Το σταμναγκάθι ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των άγριων ραδικιών και ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό αγκαθωτό ποώδη θάμνο.
Στην επιστημονική του ονομασία, το σταμναγκάθι λέγεται Cichorium Spinosun και όσον αφορά τη λεκτική συνύπαρξη της στάμνας με το αγκάθι οφείλεται πάνω σε μια παλιά συνήθεια των Κρητικών, οι οποίοι με τους συγκεκριμένους αγκαθωτούς θάμνους σκέπαζαν τα στόμια των σταμνιών, για να μη μπαίνουν ζωύφια μέσα στο νερό. Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή.
Η συλλογή των μικρών νόστιμων πράσινων φύλλων του ξεκινά από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο.
Το σταμναγκάθι έχει μια υπέροχη πικράδα μαζί με μια ελαφριά γλυκύτητα, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο χόρτο και είναι σήμα κατατεθέν της κρητικής κουζίνας.
Όπως πληροφορούμαστε από το Διοσκουρίδη, το σταμναγκάθι αποτελούσε φάρμακο στα αρχαία χρόνια και για το λόγο αυτό το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση στην Κρήτη. Πολλές αναφορές γίνονται στο σταμναγκάθι, που το χαρακτηρίζουν φάρμακο για πολλές παθήσεις, αναφερόμενοι στις πολλές εφαρμογές του, και κυρίως τις αντισηπτικές αλλά και τις αντιρρευματικές. Τέλος είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και φλαβονοειδή που συμβάλουν στην προστασία της καρδιάς και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Συλλέγεται και τρώγεται ωμό με λάδι προσθέτοντας λεμόνι ή ξύδι, βραστό αλλά και ως συνοδευτικό με αρνάκι ή άλλο κρέας αυγολέμονο. Πολλές είναι οι φορές που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλες σαλάτες και με άλλα διάφορα άγρια χόρτα, ή και με την προσθήκη επίσης του κρεμμυδιού και του άνηθου.
Τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει σε όλα τα γκουρμέ εστιατόρια της Ελλάδας -και όχι μόνο- ανακηρύσσοντας εαυτόν ως χόρτο απαραίτητο σε κάθε γαστρονομική αναζήτηση.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης του και της μικρής ποσότητας που κυκλοφορεί στην αγορά, η τιμή του σταμναγκαθιού διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
ΡΑΔΙΚΙ – ΚΑΒΟΥΡΑΚΙ ή ραδίκι του βουνού ή αγριοράδικο ή Ταράξακον (Taraxacum). Γένος με πολλά είδη, γνωστά σαν άγρια ραδίκια.
Το αγριοράδικο - ξεχωρίζει εύκολα, πέραν του χαρακτηριστικού σχήματος των φύλλων, αλλά και της συστροφής που κάνει το φυτό όταν το κόψουμε (στη Λακωνία γι’ αυτό το λόγο τα λένε και καβουράκια). Στην Κρήτη λόγω της πικρής γεύσης του το ονομάζουν αγριοράδικο ή πικραλίδα.
Είναι γνωστό πολυετές, ποώδες φυτό, κοινό σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Φυτρώνει στους αγρούς και τους κήπους αλλά και σε ορεινές περιοχές και το κίτρινο λουλούδι του μοιάζει πολύ με μικρή μαργαρίτα. Άλλα κοινά ονόματα στα Ελληνικά είναι – Άγριο Ραδίκι, πικραλίδα, πικροκόλλα, πικρομάρουλο, πικρορράδικο, παπαδουλιά, κιχώρι κ.ά.
Ενώ στην Ευρώπη συναντιέται με τα εξής ονόματα : Chicory, Witloof (αγγλ.), Chicoree amere, Barbe de capucin, Yeux de chat (γαλ.), Cicoria, Radicchio (ιταλ.), Zichorie, Zichorienwurzel (γερμ.).
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα αποτοξινωτικά της φύσης, διουρητικό, χωνευτικό, χολαγωγό και χολαιρετικό, εξαιρετικό σαν τονωτικό του ήπατος, το βοηθά να απομακρύνει τοξίνες κάθε προέλευσης, ανακουφίζει ακόμα και στα πρώτα στάδια κίρρωσης. Αυτές οι ιδιότητες εξηγούν και τη θετική επίδραση του φυτού σε δερματικές παθήσεις (έκζεμα, ψωρίαση, ακμή), αλλά και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, D σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο.
Συλλέγεται στο νεαρό στάδιο και εκτός από βραστό, τρώγεται και ωμό σε σαλάτα. Πέραν της εξαιρετικής νοστιμιάς που έχει , κάνει και ένα ωραιότατο ραδικόζουμο που πίνετε με λίγο λεμόνι και λίγο λάδι.
ΡΑΔΙΚΙ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Τα φύλλα του ραδικιού πρέπει να έχουν έντονο πράσινο χρώμα και ελαστικότητα.
Υγεία :
21 Θερμίδες / 100 γρ.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε Σακκούλες τρυπημένες των 12 - 15 κιλών αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Αποθήκευση :
Άριστη θερμοκρασία διατήρησης 1 - 3 Κελσίου, με υγρασία 90 - 95%.
Διαθεσιμότητα προϊόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
0% |
0% |
40% |
80% |
100% |
70% |
0% |
0% |
40% |
100% |
100% |
80% |
Βλίτο ή βλίτρον ή βλιταράκι ή γλίντρος
Το βλίτο ή βλίτρον ή βλιταράκι ή γλίντρος είναι μικρό μονοετές φυτό, που δεν ξεπερνάει σε ύψος τα 80 εκ., αλλά κατέχει εντελώς ξεχωριστή θέση στις βραστές καλοκαιρινές σαλάτες της χώρας μας.
Συνηθισμένο και αγαπημένο χορταρικό της μεσόγειου, γνωστό και στους αρχαίους Έλληνες καλλιεργείται κυρίως για το φύλλωμά του . έχει έντονη, ελαφρώς γλυφή και μαζί δροσερή γεύση και το βράζουμε μόνο του ή και σε συνδυασμό με διάφορα άλλα λαχανικά.
Το βλίτο, από το οποίο μαζεύουμε τις τρυφερές κορφές, συλλέγεται από το τέλος της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες
ΣΕΛΙΝΟ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Ο βλαστός του σέλινου πρέπει να είναι λείος, τραγανός, καθαρός και εύσαρκος στη βάση του. Τα φύλλα του σέλινου πρέπει να είναι έντονα πράσινα και ίσια - ένας καλός δείκτης φρεσκότητας. Σε πολλές περιπτώσεις τα φύλλα του σέλινου αφαιρούνται και η καρδιά του σέλινου πωλείται σε δέματα.
Υγεία :
8 Θερμίδες / 100 γρ. ωμό σέλινο και 5 Θερμίδες / 100 γρ. βραστό. Μια πολύ καλή πηγή σε Βιταμίνη C και σίδηρο. Το σέλινο είναι φτωχό σε θερμίδες και έχει έντονη διουρητική δράση.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε Δέματα (Το ένα Δέμα περιέχει 10 μικρά Δεματάκια) αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Αποθήκευση :
Άριστη θερμοκρασία διατήρησης 1 βαθμός Κελσίου, με υγρασία 90 - 95%.
Διαθεσιμότητα προιόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
100% |
60% |
40% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
100% |
100% |
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Τα φύλλα του μαιντανού πρέπει να είναι καθαρά με έντονο πράσινο χρώμα και άρωμα.
Υγεία :
21 Θερμίδες / 100 γρ. Εκτός από την χαρακτηριστική γεύση και άρωμα που δίνει στα φαγητά είναι και ένα πολύτιμο θεραπευτικό βότανο.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε Δέματα ( Το ένα Δέμα περιέχει 10 μικρά Δεματάκια ) αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Αποθήκευση :
Άριστη θερμοκρασία διατήρησης 1 - 3 Κελσίου, με υγρασία 90 - 95%.
Διαθεσιμότητα προιόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
0% |
0% |
0% |
10% |
100% |
100% |
100% |
100% |
50% |
30% |
0% |
0% |
ΑΝΗΘΟΣ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Τα φύλλα του άνιθου πρέπει να είναι καθαρά με έντονο πράσινο χρώμα και άρωμα. Ο βλαστός του άνιθου πρέπει να είναι λείος, τραγανός, καθαρός και ζουμερός στη βάση του.
Υγεία :
21 Θερμίδες / 100 γρ. Δίνει χαρακτηριστική γεύση και άρωμα στα φαγητά.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε Δέματα ( Το ένα Δέμα περιέχει 10 μικρά Δεματάκια ) αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Αποθήκευση :
Άριστη θερμοκρασία διατήρησης 1 - 3 Κελσίου, με υγρασία 90 - 95%.
Διαθεσιμότητα προιόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
0% |
0% |
40% |
100% |
100% |
100% |
80% |
40% |
80% |
100% |
100% |
70% |
ΑΡΑΚΑΣ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Πάντοτε διαλέγεται ο ζωηρότερος (σε χρώμα) και ιδιαίτερα αυτός που έχει τραγανή φλούδα. Ο αρακάς που είναι μαραμένος και άχρωμος αποφεύγεται. Η φρεσκάδα ελέγχεται αν συνθλίψουμε τον αρακά.
Υγεία :
52 Θερμίδες / 100 γρ. βραστό αρακά. Ο αρακάς παρέχει πρωτείνες, υδατάνθρακες, ίνες, καθώς και Βιταμίνες Α και C.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε σακούλες αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Αποθήκευση :
Άριστη θερμοκρασία διατήρησης 2 - 5 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 90 - 95%.
Διαθεσιμότητα προιόντος επί τις % ανα μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
0% |
0% |
0% |
0% |
100% |
100% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Πάντοτε διαλέγονται τα νεότερα, ζωηρότερα (σε χρώμα), και ιδιαίτερα αυτά που έχουν τραγανή φλούδα. Τα φασολάκια που είναι μαραμένα και άχρωμα αποφεύγονται.
Υγεία :
48 Θερμίδες / 100 γρ. Μια πολύ καλή πηγή σε ίνες, υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο και Βιταμίνη C.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε σακούλες αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Αποθήκευση :
Άριστη θερμοκρασία διατήρησης 6 - 8 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 90 - 95%.
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Τα κολοκυθάκια συνήθως μαζεύονται μόλις φτάσουν τα 10 εκατοστά, πράγμα που συμβαίνει μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα του λουλουδιού ή δύο μήνες το πολύ μετά την σπορά. Το σωστά ανεπτυγμένο κολοκυθάκι έχει πράσινο χρώμα – άλλοτε ανοικτό και άλλοτε σκούρο- ανάλογα με την ποικιλία. Το σχήμα τους είναι επίμηκες κυλινδρικό και όταν είναι φρέσκα είναι τρυφερά, λαμπερά, με λεία επιδερμίδα.
Υγεία :
40 Θερμίδες / 100 γρ. Έχουν χαμηλή θερμιδική απόδοση και αυτός είναι ο λόγος που προτιμώνται από όσους κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος. Επίσης αυξάνουν υγιεινά τις φυτικές ίνες της δίαιτας.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε πλαστικά ή ξύλινα τελάρα, αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Διαθεσιμότητα προϊόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
100% |
0% |
0% |
ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ (ΤΡΥΦΕΡΑ)
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Πάντοτε διαλέγονται τα ζωηρώτερα σε χρώμα και αυτά που είναι τρυφερά, λαμπερά, με λεία επιδερμίδα. Πλένονται και καθαρίζονται από τις ξένες ύλες προσεκτικά.
Υγεία :
157 Θερμίδες / 1 κιλό. Έχουν χαμηλή θερμιδική απόδοση και δίνουν χαρακτηριστική και έντονη γεύση στα φαγητά αλλά και σε όλες τις σαλάτες και χορτόπιτες.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε Δέματα των 10 κιλών αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Διαθεσιμότητα προιόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
100% |
ΜΑΡΟΥΛΙ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Πάντοτε διαλέγονται αυτά που έχουν έντονο πράσινο χρώμα και καθαρή επιδερμίδα. Η τοποθέτηση τους στις διάφορες συσκευασίες γίνεται προσεκτικά ώστε να μην συνθλίβονται και να μην τραυματίζονται τα εξωτερικά φύλλα τους. Έτσι διατηρούν την φρεσκάδα και την τρυφερότητά τους.
Υγεία :
104 Θερμίδες / 1 κιλό. Έχει χαμηλή θερμιδική απόδοση με χαρακτηριστική και ιδιαίτερη γεύση. Χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτες αλλά και σε πολλές άλλες ελληνικές συνταγές. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε πακέτα χάρτινα ή πλαστικά των 10 τεμαχίων αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Διαθεσιμότητα προϊόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
100% |
0% |
0% |
ΛΑΧΑΝΟ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Πάντοτε διαλέγονται τα φρεσκότερα την κατάλληλη χρονική στιγμή της ωρίμανσής τους και τοποθετούνται στις διάφορες συσκευασίες προσεκτικά ώστε να μην συνθλίβονται και να μην τραυματίζονται τα εξωτερικά φύλλα τους.
Υγεία :
216 Θερμίδες / 1 κιλό. Έχει χαμηλή θερμιδική απόδοση με χαρακτηριστική και ιδιαίτερη γεύση. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες αλλά και σε πολλές άλλες ελληνικές συνταγές. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε Σακούλες ή σε Κλούβες αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Διαθεσιμότητα προιόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
100% |
0% |
0% |
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Πάντοτε διαλέγονται τα ζωηρώτερα σε χρώμα και άρωμα, την κατάλληλη χρονική στιγμή της ωρίμανσής τους ώστε να αποδίδουν όλη την γεύση τους στα φαγητά. Πλένονται και καθαρίζονται από τις ξένες ύλες προσεκτικά.
Υγεία :
106 Θερμίδες / 1 κιλό. Έχει χαμηλή θερμιδική απόδοση με χαρακτηριστική και ιδιαίτερη γεύση. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες αλλά και σε πολλές άλλες ελληνικές συνταγές.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε Πλαστικά ή Ξύλινα Τελάρα των 10 – 12 κιλών αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Διαθεσιμότητα προιόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
100% |
0% |
0% |
ΝΤΟΜΑΤΑ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Πάντοτε διαλέγονται ντομάτες με έντονο γυαλιστερό χρώμα. Ντομάτες με μαραμένη φλούδα και στίγματα αποφεύγονται.
Υγεία :
40 Θερμίδες / τεμάχιο.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε πλαστικά ή ξύλινα τελάρα, των 12 – 15 κιλών αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Αποθήκευση :
Άριστη θερμοκρασία διατήρησης 6 - 8 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 90 - 95%.
Διαθεσιμότητα προιόντος επί τις % ανά μήνα
Ιαν |
Φεβ |
Μαρ |
Απρ |
Μαϊ |
Ιουν |
Ιουλ |
Αυγ |
Σεπ |
Οκτ |
Νοε |
Δεκ |
0% |
0% |
0% |
0% |
0% |
40% |
100% |
100% |
40% |
0% |
0% |
0% |
ΓΛΥΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Διαλέγοντας το καλύτερο :
Η φούντα του καλαμποκιού στην κορυφή πρέπει να είναι έντονα καφετιά και λεπτή. Επίσης ο κορμός του καλαμποκιού πρέπει να είναι κυκλικός, γεμάτος, και εύσαρκος.
Υγεία :
123 Θερμίδες / 100 γρ. βρασμένο καλαμπόκι. Μια πολύ καλή πηγή σε ίνες, πρωτείνες και υδατάνθρακες, με ελάχιστο λίπος. Επίσης πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και Βιταμίνες Α και C.
Συσκευασία :
Διατίθεται σε σακούλες των 20 κομματιών αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευασία ζητηθεί από μελλοντικούς συνεργάτες.
Αποθήκευση :
Άριστη θερμοκρασία διατήρησης 1 βαθμός Κελσίου, με υγρασία 90 - 95%.